Content audit digitale toegankelijkheid van website kerkradewijzer.nl

Samenvatting

Wij hebben de content van de website kerkradewijzer.nl onderzocht tussen 10 en 30 mei 2025. Op dit moment zijn 26 van de 30 succescriteria als voldoende beoordeeld. In dit rapport lees je wat er bij de overige 4 nog fout gaat, en hoe je dat kunt verbeteren.

Resultaat

In dit onderzoek hebben we 30 van de 55 toegankelijkheidseisen (succescriteria) uit de norm WCAG 2.2 onderzocht. Dit is een contentonderzoek. Daarom zijn de eisen die over de techniek gaan niet meegenomen. We hebben het onderzoek uitgevoerd volgens de onderzoeksmethode WCAG-EM.

Beoordeling van succescriteria

Voldoet of niet van toepassing: 26

Voldoet niet: 4

Totaal: 30 succescriteria

Deze succescriteria zijn afgekeurd: 1.1.1, 1.3.1, 1.4.1, 2.4.6

In opdracht van:

Logo Gemeente Kerkrade
Onderzocht door:
Ivan en Julia van Proper Access
In opdracht van:
Gemeente Kerkrade
Leverancier techniek:
Elkander
Datum rapport:
31 mei 2025
Standard:
WCAG 2.2
Conformiteitsdoel
WCAG 2.2, Level AA
Methodologie
WCAG-EM
Scope van het onderzoek
  • Alle content op pagina's op de website kerkradewijzer.nl

Niet in scope:

  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website
  • De van derden afkomstige inhoud (wettelijke uitzondering voor de overheid)
Basisniveau toegankelijkheidsondersteuning
  • Mozilla Firefox, versie 137
  • Google Chrome, versie 134
  • Apple Safari, versie 17
  • PAC software to test PDF
  • NVDA schermlezer in combinatie met Firefox
  • VoiceOver schermlezer in combinatie met Safari
  • Andere gangbare browsers en hulpapparatuur
Technologieën van de website
  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • WAI-ARIA
  • SVG
  • PDF
Over dit onderzoek

Leeswijzer

Onze rapporten zijn anders. Bij het bespreken van de gevonden problemen volgen wij niet de structuur van de norm, maar die van jouw website of app. Hierdoor kun je gewoon per pagina of scherm aan de slag gaan. Wel zo makkelijk! Je vindt verderop een overzicht van alle pagina’s met problemen.

We geven je bij elk gevonden issue een paar voorbeelden, maar niet een complete lijst. Controleer zelf of het probleem ook nog op andere plekken voorkomt. Zie het rapport als een leidraad.

Gebruikte norm

Dit onderzoek laat zien in hoeverre de website op dit moment voldoet aan WCAG 2.2, niveau A en AA. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit is de internationale norm voor digitale toegankelijkheid. De Europese norm EN 301 549 bevat alle eisen van WCAG op niveau A en AA.

In dit rapport hebben we korte beschrijvingen van de succescriteria uit de norm opgenomen, met een algemene uitleg erbij. Wil je ze helemaal lezen? Bekijk dan de documentatie van WCAG.

Gebruikte onderzoeksmethode

We gebruiken de onderzoeksmethode WCAG-EM van het W3C. Het proces ziet er als volgt uit:

  • vaststellen wat binnen en buiten scope valt
  • vaststellen welke technologieën zijn gebruikt
  • steekproef (sample) samenstellen
  • steekproef onderzoeken
  • gevonden issues beschrijven

Het grootste deel van het onderzoek doen we met de hand. Voor een deel van de toegankelijkheidseisen gebruiken we automatische tools als ondersteuning, zoals axe-core en Chrome Developer Tools.

Belangrijk om te weten

Dit rapport helpt je om de toegankelijkheid van je website te verbeteren. Maar let op: het is geen definitieve, volledige lijst van alle aanwezige toegankelijkheidsproblemen. Dat zit zo:

Het is een steekproef

Ten eerste is het onderzoek gebaseerd op een steekproef. Die is op een betrouwbare manier genomen, en de meeste problemen zullen daardoor zeker aan het licht komen. Toch kan een probleem net buiten de steekproef vallen. Bij een volgend onderzoek kan het wel ontdekt worden.

Op basis van falsificatie

We beoordelen vanuit het principe van falsificatie. Dat houdt in dat we proberen te bewijzen dat iets niet waar is, in plaats van te bevestigen dat het klopt. ‘Voldoet’ betekent daarom dat we geen reden hebben gevonden om een punt af te keuren. Maar als we later wél een reden vinden, kan het alsnog worden afgekeurd.

Voortschrijdend inzicht

Het komt voor dat de beoordeling van een succescriterium op detailniveau verandert. De norm beschrijft namelijk niet élk mogelijk scenario. Samen met andere onderzoeksbureaus overleggen we hoe we met bepaalde situaties omgaan. Zo kan iets dat nu wordt afgekeurd, soms bij een volgend onderzoek worden goedgekeurd en andersom.

Oplossen leidt tot nieuw probleem

Ten slotte kan het gebeuren dat bij het oplossen van een probleem onbedoeld een nieuw toegankelijkheidsprobleem ontstaat. Dat komt dan bij een volgend onderzoek pas naar voren.

Gevonden problemen per pagina

Algemene knelpunten

SC 1.1.1 Tekstalternatief van logo is niet voldoende

In het logo bovenaan de website staat de volledige tekst "Kerkradewijzer: Weë Wat Woa in Kirchroa Gemeente Kerkrade", maar de alt-tekst is alleen "Kerkradewijzer: Weë Wat Woa in Kirchroa". In het tekstalternatief staat dus niet alle tekst die in het logo te zien is: het stukje ‘Gemeente Kerkrade’ ontbreekt. Dit moet er wel in staan. Zo weten bezoekers die het plaatje niet kunnen zien, ook precies wat er staat.

Oplossing:

Verander de alt-tekst zodat de volledige tekst van het logo erin staat: “Kerkradewijzer: Weë Wat Woa in Kirchroa Gemeente Kerkrade”.

De homepagina

Link naar pagina: Homepagina

SC 1.4.1 Toetsenbordfocus alleen zichtbaar door kleurverschil, met te laag contrast

Deze bevinding is vermoedelijk technisch van aard en kan door de leverancier van het platform worden opgelost.

Onder de kop “Organisaties” op de homepage staan select-elementen die een aangepaste stijl voor de toetsenbordfocus hebben. Deze stijl geeft de elementen een andere randkleur als ze toetsenbordfocus krijgen. Dit is hier niet voldoende, omdat de contrastverhouding tussen de randkleur met en zonder focus minder dan 3,0:1 is. Voor bezoekers met een visuele beperking of kleurenblindheid is zo’n subtiele kleurverandering vaak niet duidelijk genoeg. En ook mensen die met het toetsenbord navigeren moeten goed kunnen zien op welke plek van de pagina ze zijn. Daarvoor moet er een duidelijk zichtbare focusindicator zijn.

Oplossing:

Je kunt hiervoor het beste een extra visuele aanduiding toevoegen. Denk aan een dikkere rand, een onderstreping of een verandering van achtergrond.

Contact

Link naar pagina: Contact

Geen bevindinen.

Nieuws

Link naar pagina: Nieuws Geen bevindingen.

Onderwerpen

Link naar pagina: Onderwerpen

Geen bevindingen.

Persoonlijk plan (Wmo)

Link naar pagina: Persoonlijk plan (Wmo)

SC 1.3.1 Er staan twee kopregels van hetzelfde niveau direct onder elkaar

Deze bevinding is vermoedelijk technisch van aard en kan door de leverancier van het platform worden opgelost.

Op deze pagina staan de koppen “Onderwerpen” en “Zorg en ondersteuning” (beide h3) direct onder elkaar. Als twee koppen van hetzelfde niveau direct onder elkaar staan zonder inhoud ertussen, dan is één van de koppen niet op de goede manier gebruikt. Direct onder het eerste h3-element mag een h4-element komen of andere content, maar niet nog een keer een h3-element of een h2-element.

Oplossing:

Pas de tekst aan, zodat de kopniveaus de structuur van de tekst correct weergeven.

Mijn buurt

Link naar pagina: Mijn buurt

Geen bevindingen.

Bleijerheide

Link naar pagina: Bleijerheide

Geen bevindingen

Organisaties

Link naar pagina: Organisaties

SC 1.4.1 Toetsenbordfocus alleen zichtbaar door kleurverschil, met te laag contrast

Deze bevinding is vermoedelijk technisch van aard en kan door de leverancier van het platform worden opgelost.

Onder de kop “Organisaties” op deze pagina staan select-elementen die een aangepaste stijl voor de toetsenbordfocus hebben. Deze stijl geeft de elementen een andere randkleur als ze toetsenbordfocus krijgen. Dit is hier niet voldoende, omdat de contrastverhouding tussen de randkleur met en zonder focus minder dan 3,0:1 is. Voor bezoekers met een visuele beperking of kleurenblindheid is zo’n subtiele kleurverandering vaak niet duidelijk genoeg. En ook mensen die met het toetsenbord navigeren moeten goed kunnen zien op welke plek van de pagina ze zijn. Daarvoor moet er een duidelijk zichtbare focusindicator zijn.

Oplossing:

Je kunt hiervoor het beste een extra visuele aanduiding toevoegen. Denk aan een dikkere rand, een onderstreping of een verandering van achtergrond.

Wijkteams

Link naar pagina: Wijkteams

Geen bevindingen

Wijkteam West

Link naar pagina: Wijkteam West

SC 2.4.6 Naam van de knop beschrijft niet wat de knop doet

Deze bevinding is vermoedelijk technisch van aard en kan door de leverancier van het platform worden opgelost.

Op deze pagina staat onder de kop “Contactinformatie” op de kaartafbeelding een knop met de tekst “i” en de toegankelijke naam “i”. De toegankelijke naam “i” beschrijft de functie van de knop niet duidelijk genoeg. Een blinde bezoeker weet daardoor niet wat deze knop precies doet. Zorg dat de toegankelijke naam duidelijk maakt wat de functie of bestemming van de knop is.

Oplossing:

Voeg tekst toe die de functie van deze knop goed beschrijft.

PDF1

Link naar pagina: https://www.kerkradewijzer.nl/is/een-vraag-over/zorg-en-ondersteuning/wmo/persoonlijk-plan

Link naar PDF: Handig om te weten en niet te vergeten bij het keukentafelgesprek

SC 1.3.1 Koppen zijn niet als kop gemarkeerd

In het PDF-document is de kop “Handig om te weten en niet te vergeten bij het keukentafelgesprek” niet gemarkeerd als een kop. Op deze manier verschilt de visuele informatiestructuur van de structuur van het document in de tags.

Oplossing:

Vervang de P-tag door de H-tag, zodat de tag-structuur gelijk is aan de visuele structuur.

Zoekresultaten

Link naar pagina: Zoekresultaten

SC 1.3.1 Opsomming is niet opgebouwd met het HTML-element ul of ol

Deze bevinding is vermoedelijk technisch van aard en kan door de leverancier van het platform worden opgelost.

Onder het zoekveld op deze pagina staat een groep filters, maar deze staat niet als groep in de code.

Oplossing:

Zorg dat de relatie tussen deze elementen in de HTML zichtbaar wordt. Gebruik hiervoor de HTML-elementen ol voor een genummerde lijst of nav element voor de navigatie. Hulpsoftware weet dan hoe deze links zijn gestructureerd.