Advies- en auditbureau in digitale toegankelijkheid | WEB: properaccess.nl | TEL: 06-28742275 | MAIL: contact@properaccess.nl
Audit digitale toegankelijkheid van website https://www.bureauwsnp.nl/
Samenvatting
Wij hebben de website Bureau WSNP onderzocht tussen 10 en 14 februari 2025. Op dit moment zijn 39 van de 55 succescriteria als voldoende beoordeeld. In dit rapport lees je wat er bij de overige 16 nog fout gaat, en hoe je dat kunt verbeteren.
Resultaat
In dit onderzoek hebben we alle 55 toegankelijkheidseisen (succescriteria) uit de norm WCAG 2.2 onderzocht. We hebben het onderzoek uitgevoerd volgens de onderzoeksmethode WCAG-EM.
Beoordeling
SC
Voldoet of nvt
39
Voldoet niet
16
Totaal
55
Deze succescritеria zijn afgekeurd: 1.1.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5, 1.3.1, 1.3.5, 1.4.1, 1.4.3, 1.4.10, 2.1.4, 2.4.2, 2.4.4, 2.4.6, 3.3.1, 3.3.2, 4.1.2.
Onderzocht door
Aliona van Proper Access; Julia van Proper Access
In opdracht van
Raad voor Rechtsbijstand
Leverancier techniek
Iprox
Conformiteitsdoel
WCAG 2.2, Level AA
Methodologie
WCAG-EM
Datum
18 februari 2025
Scope van het onderzoek
Alle pagina's op de website https://www.bureauwsnp.nl/
Niet in scope:
Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website
De van derden afkomstige inhoud (wettelijke uitzondering voor de overheid)
Basisniveau toegankelijkheidsondersteuning
Mozilla Firefox, versie 131
Google Chrome, versie 130
Apple Safari, versie 17
PAC software to test PDF
NVDA schermlezer in combinatie met Firefox
VoiceOver schermlezer in combinatie met Safari
Andere gangbare browsers en hulpapparatuur
Technologieën van de website
HTML
CSS
JavaScript
WAI-ARIA
SVG
PDF
Over dit onderzoek
Leeswijzer
Onze rapporten zijn anders. Bij het bespreken van de gevonden problemen volgen wij niet de structuur van de norm, maar die van jouw website of app. Hierdoor kun je gewoon per pagina of scherm aan de slag gaan. Wel zo makkelijk! Je vindt verderop een overzicht van alle pagina’s met problemen.
We geven je bij elk gevonden issue een paar voorbeelden, maar niet een complete lijst. Controleer zelf of het probleem ook nog op andere plekken voorkomt. Zie het rapport als een leidraad.
Gebruikte norm
Dit onderzoek laat zien in hoeverre de website op dit moment voldoet aan WCAG 2.2, niveau A en AA. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit is de internationale norm voor digitale toegankelijkheid. De Europese norm EN 301 549 bevat alle eisen van WCAG op niveau A en AA.
In dit rapport hebben we korte beschrijvingen van de succescriteria uit de norm opgenomen, met een algemene uitleg erbij. Wil je ze helemaal lezen? Bekijk dan de documentatie van WCAG.
Gebruikte onderzoeksmethode
We gebruiken de onderzoeksmethode WCAG-EM van het W3C. Het proces ziet er als volgt uit:
vaststellen wat binnen en buiten scope valt
vaststellen welke technologieën zijn gebruikt
steekproef (sample) samenstellen
steekproef onderzoeken
gevonden issues beschrijven
Het grootste deel van het onderzoek doen we met de hand. Voor een deel van de toegankelijkheidseisen gebruiken we automatische tools als ondersteuning, zoals axe-core en Chrome Developer Tools.
Belangrijk om te weten
Dit rapport helpt je om de toegankelijkheid van je website te verbeteren. Maar let op: het is geen definitieve, volledige lijst van alle aanwezige toegankelijkheidsproblemen. Dat zit zo:
Het is een steekproef
Ten eerste is het onderzoek gebaseerd op een steekproef. Die is op een betrouwbare manier genomen, en de meeste problemen zullen daardoor zeker aan het licht komen. Toch kan een probleem net buiten de steekproef vallen. Bij een volgend onderzoek kan het wel ontdekt worden.
Op basis van falsificatie
We beoordelen vanuit het principe van falsificatie. Dat houdt in dat we proberen te bewijzen dat iets niet waar is, in plaats van te bevestigen dat het klopt. ‘Voldoet’ betekent daarom dat we geen reden hebben gevonden om een punt af te keuren. Maar als we later wél een reden vinden, kan het alsnog worden afgekeurd.
Voortschrijdend inzicht
Het komt voor dat de beoordeling van een succescriterium op detailniveau verandert. De norm beschrijft namelijk niet élk mogelijk scenario. Samen met andere onderzoeksbureaus overleggen we hoe we met bepaalde situaties omgaan. Zo kan iets dat nu wordt afgekeurd, soms bij een volgend onderzoek worden goedgekeurd en andersom.
Oplossen leidt tot nieuw probleem
Ten slotte kan het gebeuren dat bij het oplossen van een probleem onbedoeld een nieuw toegankelijkheidsprobleem ontstaat. Dat komt dan bij een volgend onderzoek pas naar voren.
Decoratieve content is niet verborgen voor schermlezers
Op alle pagina's bevatten de header en footer links zoals "Portaal Wsnp", "Contact", "Nieuws" en andere, gescheiden door verticale streepjes. Deze streepjes zijn decoratieve elementen, maar ze zijn niet verborgen voor de schermlezer. Sommige schermlezers kondigen ze aan als "verticale lijn". Decoratieve inhoud moet door schermlezers worden genegeerd.
Verwijder de content: "|" van de link.
Voldoet niet aan SC 1.1.1
Kleurcontrast van tekst is te laag (tekst kleiner dan 19px)
Als een bezoeker met de muis over links met submenu's gaat, klappen de submenu’s open. De links zijn oranje. Als een bezoeker met de muis over deze links beweegt, verandert de achtergrondkleur in lichtoranje. Het kleurcontrast tussen de oranje link en de lichtoranje achtergrond is 4,4:1. Dit moet minstens 4,5:1 zijn.
Hetzelfde probleem komt voor als een bezoeker een link uit het submenu selecteert, zoals "Vtlb-calculator en rapport" uit het submenu van de link "Vrij te laten bedrag." In dat geval wordt de geselecteerde link gemarkeerd met een achtergrondkleur, waardoor het contrast van de tekst onvoldoende is.
Voldoet niet aan SC 1.4.3
Bezoekers die inzoomen tot 400% kunnen niet meer alle tekst lezen
Als een bezoeker de website bekijkt met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en inzoomt tot 400%, wordt de tekst in het logo afgekapt. Hetzelfde gebeurt met de placeholder-tekst in de zoekbalk.
Als een bezoeker inzoomt tot 400% op een scherm van 1280 bij 1024 pixels, moet alles nog gewoon leesbaar zijn.
Voldoet niet aan SC 1.4.10
Kop is niet gemarkeerd als koptekst
In de footer van de website is de volgende tekst niet gemarkeerd als een kop: "Deel deze informatie".
Blinde bezoekers hebben niets aan een (tussen)kop die er wel uitziet als kop, maar die niet als kop is gemarkeerd. Via de koppen op een pagina kunnen gebruikers van hulpsoftware de inhoud scannen of snel naar een bepaalde sectie navigeren. Maar dat kan alleen als de kop ook echt in de code staat. Zijn koppen alleen visueel als kop vormgegeven (bijvoorbeeld vetgedrukt), maar niet in de code gemarkeerd? Dan ontstaat nog een ander probleem. De structuur van de informatie in de code wijkt dan namelijk af van de visuele structuur. Dit kan voorkomen worden door koppen altijd te markeren met het juiste HTML-element, op het juiste kopniveau: h1, h2, h3, h4, h5 of h6.
Invoervelden voor persoonlijke gegevens hebben geen autocomplete-attribuut
Op deze pagina staat een formulier met invoervelden waarmee persoonlijke gegevens worden verzameld. Het autocomplete-attribuut ontbreekt, bijvoorbeeld voor de invoer "Achternaam" en "Postcode".
Kan een bezoeker in een formulier persoonlijke gegevens invullen zoals achternaam, e-mailadres of telefoonnummer? Dan moeten deze invoervelden het autocomplete-attribuut hebben. Hierdoor kunnen browsers en hulpsoftware helpen bij het invoeren. Bijvoorbeeld door de velden al automatisch in te vullen. Gebruik het autocomplete-attribuut voor alle velden waar persoonlijke informatie in moet worden gevuld. Voor het e-mailadres gebruik je bijvoorbeeld autocomplete="email".
Op deze pagina vind je meer informatie over autocomplete en welke waardes je verplicht moet gebruiken: Input purposes.
Voldoet niet aan SC 1.3.5
Foutmelding is alleen in kleur
Op deze pagina staat een formulier. Als een bezoeker het formulier instuurt met lege velden of onjuiste gegevens, zie je alleen dat er een fout is doordat de rand van het invoerveld van kleur verandert.
Dit is niet toegankelijk voor bezoekers die de kleur helemaal niet kunnen zien of die kleurenblind zijn. Zorg ervoor dat informatie niet alleen met kleur wordt overgedragen. Gebruik daarnaast nog andere manieren om fouten of ontbrekende informatie door te geven, bijvoorbeeld met tekst of iconen.
Voldoet niet aan SC 1.4.1
Foutmelding is onduidelijk
Op deze pagina staat een formulier. Als een bezoeker het formulier leeg instuurt, verschijnt de foutmelding "U heeft geen geldige zoekterm gebruikt. Vul minimaal één van de velden in."
Deze foutmelding is niet duidelijk genoeg. Om het duidelijker te maken, geef je in de foutmelding aan wat er precies mis is en om welke velden het gaat. Bijvoorbeeld: “Er is geen veld ingevuld. Vul minimaal één van de velden in, zoals Achternaam.”
Voldoet niet aan SC 3.3.1
Foutmelding is een instructie
Als iemand iets in een veld invoert dat minder dan 3 tekens heeft, verschijnt er een foutmelding zoals "Gebruik minimaal 3 tekens voor zoeken op achternaam". Dit is een instructie, geen foutmelding.
Een goede foutmelding maakt duidelijk dat er een fout is gemaakt, en geeft aan waar de fout zit. Vaak staat er een ontkenning in. Een voorbeeld van een goede foutmelding is: "Het veld is niet (goed) ingevuld."
Voldoet niet aan SC 3.3.1
Instructie bij invoerveld is niet altijd zichtbaar
Op deze pagina staat een invoerveld met een instructie die niet permanent zichtbaar is op de pagina. De instructie luidt: “Gebruik minimaal 3 tekens voor zoeken op achternaam”. Deze tekst wordt pas zichtbaar als er een fout is. Hetzelfde probleem komt voor bij de velden "Plaats" en "Organisatie".
Zorg ervoor dat instructies vooraf zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle bezoekers, niet alleen in foutmeldingen.
Voldoet niet aan SC 3.3.2
Kop is niet gemarkeerd als koptekst
Op deze pagina is de volgende tekst niet gemarkeerd als kop: "Er zijn 79 Wsnp-bewindvoerders gevonden."
Voldoet niet aan SC 1.3.1
Relatie tussen elementen in een groep is niet in de code vastgelegd
Op deze pagina, onder het kopje "Er zijn 79 Wsnp-bewindvoerders gevonden", staat een groep elementen die visueel bij elkaar lijken te horen, maar deze relatie ontbreekt in de HTML.
Als het voor een ziende bezoeker duidelijk is dat een groep links of teksten bij elkaar hoort, dan moet die structuur ook in de HTML-code aanwezig zijn. Neem de elementen bijvoorbeeld op in een ul- of ol-element.
De zijkolom bevat filters. Sommige secties, zoals "Toelating Wsnp", hebben knoppen met de tekst "Toon alles" om verborgen inhoud weer te geven. De naam van de knop geeft echter niet aan welke sectie wordt geopend. De knoppen moeten worden aangepast om meer context toe te voegen. Verander bijvoorbeeld "Toon alles" in "Toon alles in Toelating Wsnp" voor meer duidelijkheid.
Op dezelfde manier moeten de knoppen "Toon minder" ook worden aangepast om meer context te geven.
Hetzelfde probleem doet zich voor bij knoppen met een pijltje omlaag/omhoog, zoals bij het keuzevakje "Vakliteratuur" in de sectie "Documentsoort". Deze knoppen zouden ook meer context moeten bevatten in hun toegankelijke namen. Bijvoorbeeld "Toon alles in Vakliteratuur" en "Toon minder in Vakliteratuur".
Daarnaast bevat elke knop een extra span-element met de tekst “Uitklappen”/ “Inklappen” die alleen bedoeld is voor de schermlezer. Deze tekst is overbodig en zorgt voor ruis. De schermlezer leest nu voor: “Toon meer Uitklappen” en “Toon minder Inklappen”. Er is al een aria-expanded-attribuut op het a-element aanwezig om aan te geven wat de staat is van de verborgen sectie.
Op deze pagina staan verschillende afbeeldingen van brochures. Onder het kopje "Problematische schulden oplossen met de Wsnp" heeft de afbeelding de alt-tekst "15622_wikkel-A5-Wsnp-burgers_03_Pagina's_Pagina_1". Deze afbeelding is niet informatief, want de informatie over de brochures staat al in de tekst op de pagina. Deze afbeeldingen hebben dus een decoratief doel, en daarom moet het alt-attribuut leeg zijn.
Het PDF-document heeft geen titel. Dat moet wel. Elk PDF-document moet een titel hebben die een korte beschrijving geeft van de inhoud. Dit is vooral belangrijk voor gebruikers van schermlezers om hen te helpen beter te navigeren tussen verschillende documenten. De titel kun je instellen via de bestandseigenschappen van het PDF-bestand. Je moet de titel zo configureren dat deze in de titelbalk wordt weergegeven in plaats van de bestandsnaam, wat nu het geval is.
Voldoet niet aan SC 2.4.2
In het document zijn geen codes aanwezig
Het PDF-document heeft geen codes. Daardoor is voor hulpsoftware geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Bovendien kunnen wij de PDF hierdoor niet volledig onderzoeken. Het gaat om alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen. Als je dit oplost, is het dus mogelijk dat er nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan die nu nog niet aan het licht zijn gekomen.
Voldoet niet aan SC 1.3.1
Onvoldoende kleurcontrast van tekst
Op pagina 2 staat de groene tekst "Wat doet de Wsnp-bewindvoerder?" op een lichtblauwe achtergrond. De contrastverhouding tussen deze kleuren is te laag: 4,2:1. Het moet minstens 4,5:1 zijn. Hetzelfde probleem is gevonden op pagina’s 3 en 5.
Voldoet niet aan 1.4.3
Op pagina 2 staat een witte tekst die begint met "Let op!" op een oranje achtergrond. De contrastverhouding is te laag: 3,4:1. Het contrast moet minstens 4,5:1 zijn. Hetzelfde probleem is gevonden op pagina’s 3 en 4.
In dit PDF-document staan informatieve afbeeldingen zonder tekstalternatief. Zie pagina 1, 12 en 23.
Als afbeeldingen aan een PDF-document worden toegevoegd met figuur-tags, moeten ze altijd een beschrijving (alt-tekst) hebben. Deze tag is alleen bedoeld voor informatieve afbeeldingen. Zonder alternatieve tekst kan de schermlezer de bezoeker niet vertellen wat er op de afbeelding staat. Op dit moment wordt alleen "afbeelding" voorgelezen. Blinde bezoekers kunnen daardoor de indruk krijgen dat ze inhoud missen.
Voldoet niet aan SC 1.1.1
Automatisch gegenereerde alt-tekst voldoet niet
In dit PDF-document staan informatieve afbeeldingen die zijn toegevoegd met een figuur-tag. Deze afbeeldingen hebben automatisch gegenereerde beschrijvingen, die niet goed zijn. Op pagina 2 heeft de afbeelding bijvoorbeeld de beschrijving "Afbeelding met tekst, schermopname, scherm, software Automatisch gegenereerde beschrijving.". Dit probleem doet zich voor bij alle informatieve afbeeldingen in het document, zoals op pagina 4, 5 en 7.
Voldoet niet aan SC 1.1.1
Lijstmarkering is niet correct
In dit PDF-document staat op pagina 1-2 een lijst met 6 items (A-F). De juiste markering ontbreekt. Aangezien item D een geneste lijst bevat, moet dit onderdeel op die manier worden gestructureerd.
Een lijst moet worden gemarkeerd als lijst in de tags om een blinde bezoeker dezelfde informatiestructuur te bieden als in het document te zien is. Een ander voordeel is dat de schermlezer het aantal items dan aankondigt voordat ze worden voorgelezen. Zo weet een blinde bezoeker hoeveel informatie er volgt. De lijst moet worden gemarkeerd met L- en LI-tags.
Op pagina 7-8 staat een lijst van 6 items met geneste lijsten. In de tags staan echter twee afzonderlijke lijsten. Bovendien is de nestingstructuur binnen de lijst inconsistent. Zorg ervoor dat de lijst wordt gecodeerd als een enkele lijst en gestructureerd volgens de nesting.
Het probleem met onjuiste nestingstructuur in lijsten is ook aanwezig op pagina 19.
Combineer de lijsten: zorg ervoor dat de afzonderlijke L-tags in de code worden samengevoegd tot één enkele lijst, zodat de schermlezer de items als een doorlopende lijst voorleest. Een andere oplossing is om de twee lijsten ongewijzigd te laten en bij de tweede lijst een toelichting toe te voegen dat deze lijst een vervolg is op de lijst van de vorige pagina.
Voldoet niet aan SC 1.3.1
Koppen zijn gemarkeerd als list items
In dit PDF-document zijn verschillende koppen aanwezig, maar ze zijn niet gemarkeerd als kop. Vanaf pagina 19 worden alle koppen met een nummer ervoor, zoals "1 Koppeling rekentool werkt niet altijd goed", ten onrechte in een L-tag geplaatst in plaats van als koppen te worden gemarkeerd.
Hierdoor ontstaat een verschil tussen de visuele structuur en de tagstructuur van het document. Vervang de L-tag door de juiste H-tag om ervoor te zorgen dat de documentstructuur in de tags overeenkomt met wat visueel wordt weergegeven.
Voldoet niet aan SC 1.3.1
Koppen missen de juiste tags
Op meerdere pagina’s van dit PDF-document staan koppen die niet als kopteksten zijn gemarkeerd.
Zet deze teksten in headings-tags.
Er staan links met de tekst "onderzoeksrapport" op de pagina, met een informatieve afbeelding erbij die aangeeft dat het bestand in PDF-formaat is. Zie bijvoorbeeld de link onder het kopje "RvR.org (website voor advocaten en mediators)". Deze informatieve afbeelding is toegevoegd als achtergrondafbeelding en er is geen tekstalternatief aanwezig.
Een afbeelding die als achtergrond is toegevoegd aan een pagina, is ontoegankelijk voor schermlezers. Blinde bezoekers krijgen de informatie uit de afbeelding dus niet door. Zorg ervoor dat de informatie toch beschikbaar is via een tekstalternatief. Dit kan via een zichtbare tekst op de pagina. Je kunt de afbeelding ook via het img-element plaatsen en de informatie in de alt-tekst zetten.
Voldoet niet aan SC 1.1.1
Informatieve afbeelding is verborgen
Er staan links met de tekst "onderzoeksrapport" op de pagina, met een informatieve afbeelding erbij die aangeeft dat het bestand in PDF-formaat is. De afbeelding is verborgen voor schermlezers doordat aria-hidden="true" is gebruikt op het i-element dat de afbeelding bevat.
Schermlezers negeren inhoud met het attribuut role="presentation" of aria-hidden="true". Deze inhoud is dus verborgen voor blinde bezoekers. Verwijder deze attributen zodat een blinde bezoeker dezelfde informatie krijgt als een ziende bezoeker.
Voldoet niet aan SC 1.1.1
Taalwisseling ontbreekt op anderstalige content
Bij de koptekst "RaadvoorRechtsbijstand.org (corporate website)" staat het gedeelte "corporate website" in een andere taal. Er is geen taalcode toegepast op deze inhoud.
Deze tekst wordt nu voorgelezen volgens de uitspraakregels van de primaire taal van de pagina. Die is ingesteld in het lang-attribuut op het html-element, in dit geval op “nl”. Dit is niet correct. De schermlezer moet op de juiste taal (Engels) overschakelen.
Oplossing
Geef hiervoor deze anderstalige inhoud een lokaal lang-attribuut met de juiste waarde. Voeg lang="en" toe aan de container (een overkoepelend HTML-element) waarin deze content staat.
Voldoet niet aan SC 3.1.2
Linktekst is niet duidelijk genoeg
Op deze pagina staan links met de tekst "onderzoeksrapport". Deze tekst geeft niet aan waar de link naartoe leidt.
Linkteksten die meerdere keren op een pagina voorkomen of nietszeggend zijn (zoals ‘lees meer’), geven de bezoeker geen duidelijke aanwijzingen over hun bestemming.
Oplossing:
Zorg dat duidelijk is waar een link naartoe leidt, bijvoorbeeld door een tekst als “onderzoeksrapport” aan te vullen met de rapporttitel. Als visueel duidelijk is bij welk onderdeel de link hoort, kan deze aanvullende tekst visueel verborgen worden.
De linknaam wordt dan bijvoorbeeld "onderzoeksrapport van de RaadvoorRechtsbijstand.org."
Hetzelfde geldt voor de link "toegankelijkheidsverklaring".
Op deze pagina is het <strong>-element gebruikt in de volgende kop: “Berekening van het vtlb bij toepassing van de Wet schuldsanering natuurlijke personen”.
Het strong-element is niet bedoeld om koppen mee te markeren. Je moet dat altijd doen met een kop-element, zoals h2. Koppen gebruik je om een tekst te structureren. Alleen als je ze als kop markeert met een kop-element, begrijpt hulpsoftware die betekenis. Het strong-element gebruik je wel als je nadruk wilt geven aan enkele woorden of een zinsdeel.
Voldoet niet aan SC 1.3.1
Kop is niet gemarkeerd als koptekst
Op deze pagina zijn de volgende teksten niet gemarkeerd als koppen: "Werkgroep Rekenmethode vtlb van Recofa", en "Versie januari 2025".
Voldoet niet aan SC 1.3.1
Knop heeft onduidelijke naam
Op deze pagina staat een zijkolom met een menu met knoppen die een "+"-pictogram hebben. Elke knop heeft de toegankelijke naam "Klap menu uit" of "Klap menu in", afhankelijk van de status. Deze knoppen hebben extra informatie nodig over wat ze in- of uitklappen. Bijvoorbeeld "Klap menu uit Algemeen" of "Klap menu in Algemeen".
Voldoet niet aan SC 2.4.6
Schermlezer kan de relatie tussen knop en inhoud niet bepalen
Op deze pagina staat een zijkolom met een menu met knoppen die een "+"-pictogram hebben. Deze knoppen tonen en verbergen verschillende delen van het menu. De knop-elementen hebben echter geen aria-controls. Schermlezers hebben deze attributen nodig om te bepalen welke inhoud de knop opent.
Meer informatie is te vinden op: Accordions (Engels)
Het type content in het iframe is niet beschreven in het title-attribuut
Er staan iframes met video's op deze pagina. De titel beschrijft niet het type inhoud in het iframe. In het title-attribuut van het iframe ontbreekt het woord "video".
Iframes moeten een goede beschrijving hebben. Die komt meestal in het title-attribuut van het iframe. Er moet in staan welk type inhoud het is (bijvoorbeeld een podcast of video), en waar het inhoudelijk over gaat. Deze beschrijving van de inhoud moet uniek en betekenisvol zijn. Door de beschrijving kunnen blinde bezoekers beslissen of het de moeite waard is om de inhoud van het iframe te verkennen.
Voldoet niet aan SC 2.4.6
Er zijn meerdere iframes waarbij de beschrijving in het title-attribuut niet uniek of betekenisvol is
Onder de kop "Winterwebinar: vtlb januari 2024" staat een video. Het title-attribuut van het iframe van deze video bevat de tekst "rvr.bbvms". Deze tekst is niet betekenisvol.
Voldoet niet aan SC 2.4.6
Sneltoetsen in de videospelers
Er staan twee video's op de pagina. Binnen deze videospelers is het mogelijk om sneltoetsen van één letter te gebruiken. Zo zijn sneltoetsen van één letter zoals "k" voor pauze en "f" voor volledig scherm actief. Ook andere sneltoetsen kunnen actief zijn. Deze sneltoetsen botsen met schermlezers. Ze zijn namelijk ook actief als de toetsenbordfocus op een ander element in de videospeler staat. Dit kan problemen geven voor mensen die met spraakbediening werken, omdat deze letters soms in de uitgesproken woorden zitten. Ook voor mensen die per ongeluk een toets op het toetsenbord indrukken is het onhandig.
Voldoet niet aan SC 2.1.4
Video heeft geen ondertiteling
Op deze pagina staan twee video's met gesproken tekst. Er zijn geen ondertitels.
Voeg ondertiteling toe aan de video. Zo krijgen bezoekers die de video niet (goed) kunnen horen ook alle informatie.
Voldoet niet aan SC 1.2.2
Video bevat tekst of logo’s waarvoor geen alternatief is
Op deze pagina staan twee video's. Op verschillende momenten verschijnen er tekst en logo's in deze video's, bijvoorbeeld in de video onder het kopje "Winterwebinar: vtlb januari 2025" rond 00:01, maar er is hiervoor geen media-alternatief of audiobeschrijving.
Bezoekers die blind of slechtziend zijn, missen hierdoor informatie. Je kunt het beste een audiobeschrijving toevoegen die de visuele elementen in de video beschrijft, zoals namen, functies, logo’s en teksten. Een andere oplossing is het toevoegen van een geschreven tekst (een media-alternatief). Maar om ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5 moet je sowieso een audiobeschrijving toevoegen.
Voldoet niet aan SC 1.2.3
De video heeft geen audiobeschrijving, terwijl daar wel ruimte voor is
Bij succescriterium 1.2.3 zijn video’s beschreven waar audiodescriptie of een media-alternatief ontbreekt. Dit wordt ook afgekeurd onder dit succescriterium. Voor dit succescriterium is audiodescriptie namelijk verplicht (niveau AA), waar ruimte is in het standaard audiospoor om deze informatie te geven. Er is in deze video voldoende ruimte hiervoor aanwezig, en dus moet de audiodescriptie toegevoegd worden. Een media-alternatief is hier niet meer toegestaan als oplossing. Dit is van belang voor mensen die de video’s niet (goed) kunnen zien.