Advies- en auditbureau in digitale toegankelijkheid | WEB: properaccess.nl | TEL: 06-28742275 | MAIL: contact@properaccess.nl

Onderzoek digitale toegankelijkheid van website www.rvr.org

Onderzocht door
Aliona and Julia van Proper Access
In opdracht van
Raad voor de Rechtsbijstand
Leverancier techniek
Iprox
Conformiteitsdoel
WCAG 2.2, Level AA
Methodologie
WCAG-EM
Datum
07 januari 2025

Samenvatting

De website www.rvr.org is onderzocht tussen 1 en 7 januari 2025. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM.

Resultaat

In dit onderzoek zijn 55 succescriteria onderzocht.

Beoordeling SC
Voldoet of nvt 42
Voldoet niet 13
Totaal 55

De afgekeurde succescriteria zijn: 1.1.1, 1.2.1, 1.2.2, 1.3.1, 1.3.5, 1.4.10, 2.1.4, 2.4.2, 2.4.6, 3.1.1, 3.1.2, 3.3.1, 3.3.2

In dit rapport zijn de beschrijvingen van de succescriteria verkort. Volledige beschrijvingen zijn te vinden in de WCAG-documentatie. We bieden bij elk succescriterium ook een algemene toelichting. Hoewel de WCAG-norm voldoende duidelijkheid biedt voor gedegen onderzoek, kan de beoordeling van succescriteria op detailniveau in de toekomst veranderen. Zo kan iets dat nu wordt afgekeurd, bij een volgend onderzoek worden goedgekeurd en andersom.

Dit rapport bevat slechts voorbeelden van geconstateerde problemen; het biedt geen volledig overzicht. Omdat het onderzoek op een steekproef is gebaseerd, kan het zijn dat bepaalde problemen niet worden gedetecteerd. Deze kunnen echter bij een volgend onderzoek aan het licht komen. Bij het doorvoeren van verbeteringen moet men er rekening mee houden dat er nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Toelichting bij dit rapport

Doel van dit rapport

Dit onderzoek geeft een overzicht van de mate waarin de website momenteel voldoet aan de WCAG 2.2, niveau A en AA. WCAG, oftewel Web Content Accessibility Guidelines, zijn internationale richtlijnen voor de toegankelijkheid van webinhoud. Deze richtlijnen zijn opgedeeld in vier principes: Waarneembaar, Bedienbaar, Begrijpelijk en Robuust, elk met specifieke meetbare succescriteria.

Testproces

Dit onderzoek is uitgevoerd volgens de WCAG-EM methodologie. Het volgende proces is daarbij gebruikt:

  • vaststellen wat binnen en buiten scope valt
  • vaststellen gebruikte technologieën
  • samenstellen sample (steekproef)
  • onderzoek van de sample
  • beschrijven van gevonden issues

Het onderzoek omvat alle eisen uit de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549 en WCAG 2.2.

Het grootste deel van het onderzoek is een handmatig proces. Voor een deel van de criteria wordt ter ondersteuning gebruik gemaakt van automatische tools, zoals axe-core en Chrome Developer Tools.

Kleine letters

Omdat het onderzoek gebaseerd is op een steekproef, kan het zijn dat bepaalde problemen onopgemerkt blijven en bij een volgend onderzoek anders worden geëvalueerd. De steekproef vertegenwoordigt alle content op het getoetste domein Het onderzoek biedt een momentopname; bij het doorvoeren van verbeteringen kunnen nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan.

De beoordeling per criterium is gebaseerd op falsificatie: "voldoet" betekent dat we geen redenen hebben gevonden om het als "voldoet niet" te beoordelen.

Voor elk probleem geven we maximaal drie voorbeelden. Het is mogelijk dat hetzelfde probleem op meerdere plaatsen voorkomt. Gebruik dit rapport als een blueprint om alle delen van de website te controleren.

Scope

Pagina's

Scope:

  • Alle pagina's op de website www.rvr.org

Niet in scope:

  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • De van derden afkomstige inhoud (wettelijke uitzondering voor de overheid)

Ondersteuning

De onderzochte website zou minimaal moeten kunnen worden gebruikt in de volgende browsers en hulptechnologieën:

  • Mozilla Firefox, version 131
  • Google Chrome, version 130
  • Apple Safari, version 17
  • PAC software to test PDF
  • NVDA schermlezer in combination with Firefox
  • VoiceOver schermlezer in combination with Safari
  • Andere gangbare browsers en hulpapparatuur

Gebruikte technologieën

De onderzochte maakt gebruik van de volgende technologieën:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • WAI-ARIA
  • SVG
  • PDF

Steekproef

Bevindignen per pagina

De contact pagina

Link naar de pagina Contact

Foutmelding is een instructie

Als het formulier leeg of met ongeldige gegevens wordt verzonden, verschijnt er een melding zoals “Veld A-nummer of R-nummer is verplicht.” Dit is geen foutmelding.

Een goede foutmelding maakt duidelijk dat er een fout is gemaakt en geeft aan waar de fout zich bevindt. Vaak bevat een goede foutmelding een ontkennende formulering. Een voorbeeld hiervan is: “Het veld A-nummer of R-nummer is niet (goed) ingevuld.”

Voldoet niet aan SC 3.3.1 Error Identification

Autocomplete-attribuut ontbreekt

In het formulier op de pagina staan velden die persoonlijke informatie verzamelen. Het autocomplete-attribuut ontbreekt.

Wanneer in een formulier persoonlijke gegevens ingevuld moeten worden, waaronder een achternaam, e-mailadres en telefoonnummer, moet een autocomplete-attribuut aanwezig zijn bij deze input-elementen. Dit zorgt ervoor dat browsers, maar ook hulpsoftware, ondersteuning kunnen geven bij het invullen van deze invoervelden. Dit kan door bijvoorbeeld de invoervelden al automatisch in te vullen. Het autocomplete-attribuut ontbreekt op dit moment bij deze invoervelden. Bij het invoerveld voor een e-mailadres moet bijvoorbeeld autocomplete=“email” gebruikt worden. Op de volgende pagina is meer informatie te vinden over de toepassing van dit attribuut en welke waardes verplicht zijn om te gebruiken. Zie pagina Input purposes

Voldoet niet aan SC 1.3.5 Identify Input Purpose

Kop niet als koptekst gemarkeerd

In de zijkolom, onder de kop “Contact algemeen,” staat de tekst “Bellen vanuit het buitenland / Calling us from abroad.” Deze tekst fungeert als een kop, maar is niet als zodanig gemarkeerd. Blinde bezoekers hebben niets aan een (tussen)kop die er wel uitziet als kop, maar die niet als kop is gemarkeerd. Via de koppen op een pagina kunnen gebruikers van hulpsoftware de inhoud scannen of snel naar een bepaalde sectie navigeren. Maar dat kan alleen als de kop ook echt in de code staat. Zet deze tekst om in een <h3>-element.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

Taalswitch ontbreekt

In de zijkolom, onder de kop "Contact algemeen" staan teksten in het Engels: "for individuals," "Calling us from abroad," en “More information”. Er is geen taalswitch toegepast op deze inhoud. Deze tekst wordt nu voorgelezen volgens de uitspraakregels van de primaire taal van de pagina. Die is ingesteld in het lang-attribuut op het html-element, in dit geval op “nl”. Staan er op de pagina teksten in een andere taal? Dan moet de schermlezer op die taal overschakelen. Geef hiervoor deze anderstalige inhoud een lokaal lang-attribuut met de juiste waarde. Voeg lang="en" toe aan de container (een overkoepelend HTML-element) waarin deze content staat.

<p lang=”en”>Calling us from abroad</p>

Voldoet niet aan SC 3.1.2 Language of Parts

Strong-element is gebruikt voor opmaak

In de zijkolom, onder de kop “Contact algemeen”, staat een accordeon (een knop die extra inhoud opent) met de tekst “Bekijk het keuzemenu”. Als de accordeon wordt geopend, worden teksten zichtbaar zoals “Helpdesk Centrale Piket”, “Helpdesk voor advocaten en mediators” en andere. Het strong-element wordt gebruikt voor de opmaak van deze teksten.

Het strong-element heeft een semantische waarde: het geeft een bepaalde betekenis aan de tekst die erin staat. Dit element geeft aan dat de tekst extra nadruk moet krijgen. Om die reden mag dit element niet gebruikt worden om alleen een visueel effect te bereiken (vetgedrukte tekst). Gebruik hiervoor CSS.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

Em-element is gebruikt voor opmaak

In de zijkolom, onder de kop "Contact algemeen," wordt het em-element gebruikt voor styling in de tekst. De hele p-element die begint met "Wij verzoeken u dit e-mailadres niet te gebruiken voor" is opgemaakt met een em-element.

Het em-element heeft een semantische waarde: het geeft een bepaalde betekenis aan de tekst die erin staat. Dit element geeft aan dat de tekst extra nadruk moet krijgen. Om die reden mag dit element niet gebruikt worden om alleen een visueel effect te bereiken (cursieve tekst). Gebruik hiervoor CSS.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

Wijzigingen werkinstructies

Link naar de pagina Wijzigingen werkinstructies

Koppen missen de juiste markering

Onder het kopje “Wijzigingen werkinstructies” staan kopjes die beginnen met cijfers. Deze teksten zijn koppen omdat ze iets vertellen over de inhoud die volgt. Het strong-element is gebruikt als een alternatief voor koppen. Dit is niet de bedoeling.

Verwijder het strong-element en gebruik een h2-element voor deze koppen.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

Twee semantische elementen met verschillende betekenis

Er is een kopje "Een selectie van de wijzigingen per 1-1-2025" op de pagina. Het heading-element en het strong-element zijn gebruikt in dit kopje.

Het strong-element heeft een semantische waarde: het geeft een bepaalde betekenis aan de tekst die erin staat, namelijk dat de tekst extra nadruk moet krijgen. Om die reden mag het element niet gebruikt worden om alleen een visueel effect te bereiken (vetgedrukt).

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

Onterecht gebruik van een <h2>-element

De link “Download hier de wijzigingen van 2025” is opgenomen in een heading-element. Het H2-element wordt gebruikt om deze link een groter lettertype te geven. Het heading-element wordt niet zinvol gebruikt, maar alleen om een visueel effect te bereiken. De link die is gemarkeerd als koptekst is geen echte koptekst. In feite staat er geen inhoud onder. Maar het h2-element geeft deze betekenis wel.

Kopteksten zijn bedoeld om structuur te geven aan de informatie op een pagina. Mensen die schermlezers gebruiken, vertrouwen op kopteksten om door de pagina te navigeren en de structuur te begrijpen. Gebruik koptekstelementen daarom niet alleen om een visueel effect te bereiken, zoals grotere, cursieve of vette tekst voor links.

Zorg ervoor dat de tekst die je in een heading-element zet echt de functie heeft van een kop of een subkop. Verwijder het h2-element. Je kunt de gewenste stijl toevoegen met CSS.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

PDF1

Link naar het PDF-document Toelichting op het verzoek om Peiljaarverlegging in 2022, te vinden op deze pagina

PDF-document geen titel

Het PDF-document heeft geen titel. Elk PDF-document moet een titel bevatten die een korte beschrijving geeft van de inhoud van het bestand. Dit is vooral belangrijk voor gebruikers van schermlezers om hen te helpen beter te navigeren tussen verschillende documenten.

De titel kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen van het PDF-bestand en moet ook zo worden geconfigureerd dat deze in de titelbalk wordt weergegeven in plaats van de bestandsnaam, wat nu het geval is.

Voldoet niet aan aan SC 2.4.2 - Page Titled

PDF-document geen tags

Het PDF-document heeft geen codes en daardoor is voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Voldoet niet aan aan SC 1.3.1 - Info and Relationships

Verkeerde taalcode

In de meta data van het PDF-document is de taal ingesteld op “en”. Dit is een verkeerde code aangezien de taal van het document Nederlands is. De schermlezer leest nu dit documenten voor met de uitspraakregels van het Engels. Dit is geen toegankelijke ervaring voor een blinde bezoeker. Verander de code in “nl”.

Voldoet niet aan SC 3.1.1 Language of Page

PDF2

Link naar het PDF-document Income and assets statement, te vinden op deze pagina

PDF-dcument title bevat onnodige informatie

De titel van dit PDF-document, "Microsoft Word - Income and assets form, versie 1.90", bevat de term "Microsoft Word", wat onjuist is voor een PDF-document. Dit kan gebruikers in verwarring brengen, omdat het suggereert dat het document een Microsoft Word-bestand is terwijl het eigenlijk een PDF is.

Voldoet niet aan aan SC 2.4.2 - Page Titled

PDF-document zonder codes

Het PDF-document heeft geen codes en daardoor is voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren.

Voldoet niet aan aan SC 1.3.1 - Info and Relationships

Taal niet ingesteld

In de meta data van het PDF-document is de taal niet ingesteld. De taal hoort ingesteld te worden, zodat hulpsoftware de informatie uit het bestand met de juiste uitspraakregels kan worden voorgelezen. Dit kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen.

Voldoet niet aan SC 3.1.1 Language of Page

Instructievideo

Link naar de pagina Instructievideo's

Iframes met onduidelijke titel

Op de pagina staan vijf iframes met video’s. Alle iframes hebben momenteel de titel “rvr.bbvms”, wat de inhoud niet adequaat beschrijft en niet aangeeft welk type inhoud in het iframe aanwezig is.

Om aan toegankelijkheidsrichtlijnen te voldoen, moet elk iframe een duidelijke en unieke beschrijving hebben, bij voorkeur in het title-attribuut van het iframe. Dit attribuut moet het type inhoud in het iframe en een specifieke beschrijving ervan aangeven. Hierdoor kunnen blinde of slechtziende bezoekers beter beoordelen of de inhoud in het iframe voor hen relevant is.

Voldoet niet aan SC 2.4.6 Headings and Labels

Louter-video ontoegankelijk voor blinde bezoekers

Er staan 5 video's zonder geluid op deze pagina. Deze video's tonen instructies die niet toegankelijk zijn voor blinde gebruikers.

Maak deze informatie toegankelijk voor blinde bezoekers door een uitgeschreven tekst (transcriptie) toe te voegen. Zet deze tekst naast of onder de video op de pagina, zodat het duidelijk is dat het een beschrijving van de video-inhoud is.

Voldoet niet aan SC 1.2.1 Audio-only and Video-only

Sneltoetsen in de videospelers

Er staan 5 video's zonder geluid op de pagina. Binnen deze videospelers is het mogelijk om sneltoetsen van één letter te gebruiken.

Zo zijn sneltoetsen van één letter zoals "k" voor pauze en "f" voor volledig scherm actief.

Ook andere sneltoetsen kunnen actief zijn. Deze sneltoetsen zitten de werking van een voorleessoftware in de weg. Het probleem is hier dat deze sneltoetsen ook actief zijn als de toetsenbordfocus op een ander element binnen de video staat. Dit kan problemen opleveren voor mensen die met spraakbediening werken en waarbij deze letters kunnen voorkomen in de woorden die uitgesproken worden. Ook kan dit problemen opleveren voor mensen die per ongeluk een toets op het toetsenbord indrukken.

Voldoet niet aan SC 2.1.4 Character Key Shortcuts

Demo Wrb-portaal voor mediators

Link naar de pagina Demo Wrb-portaal voor mediators

Iframe geen goede titel

Er staat een iframe met een video op de pagina. De titel "rvr.bbvms" beschrijft de inhoud niet goed en geeft niet aan welk type inhoud in dit iframe aanwezig is.

Voldoet niet aan SC 2.4.6 Headings and Labels

Ondertitels ontbreken

Er is een video met gesproken woord onder het kopje "Demo Wrb-portaal voor mediators". Er zijn geen ondertitels. Voeg ondertitels toe aan de video. Zo krijgen bezoekers die de video niet (goed) kunnen horen ook alle informatie.

Voldoet niet aan SC 1.2.2 Captions

Sneltoetsen in de videospelers

Op deze pagina staan video’s. Binnen de videospeler is het mogelijk om sneltoetsen met één teken te gebruiken. Zo zijn sneltoetsen met één letter zoals 'm' voor dempen, 'k' voor pauzeren en 'f' voor volledig scherm actief.

Voldoet niet aan SC 2.1.4 Character Key Shortcuts

Zelfredzaamheid

Link naar de pagina Zelfredzaamheid in bezwaarprocedure bij een belastinggeschil

Verlies van content bij het inzoomen

Wanneer de pagina wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 en wordt ingezoomd tot 400%, gaan de volgende teksten (woorden) gedeeltelijk verloren: "202001994/1/A2", "Rechtsbijstandverlener".

Als een bezoeker inzoomt tot 400% op een scherm van 1280 bij 1024 pixels, moet alles nog gewoon leesbaar zijn.

Voldoet niet aan SC 1.4.10 Reflow

Inschrijven mediator algemeen

Link naar de pagina Inschrijven mediator algemeen

Foutmeldingen zijn instructies

Als het formulier leeg of met ongeldige gegevens wordt verzonden, verschijnen er meldingen zoals "Veld Achternaam en voorvoegsels is verplicht. (Invoervoorbeeld: Achternaam en voorvoegsel conform uw identificatiebewijs)," "Veld Geslacht is verplicht." Dit zijn geen foutmeldingen.

Goede foutmeldingen maken duidelijk dat er fouten zijn gemaakt en geven aan waar deze zich bevinden. Vaak bevatten goede foutmeldingen een ontkennende formulering. Goede voorbeelden hiervan zijn: "De velden Achternaam en voorvoegsels zijn niet (goed) ingevuld," "Het veld Geslacht is niet geselecteerd."

Voldoet niet aan SC 3.3.1 Error Identification

Geen autocomplete attribuut

In het formulier op deze pagina zijn invoervelden aanwezig die persoonlijke informatie verzamelen. Het autocomplete-attribuut ontbreekt.

Voldoet niet aan SC 1.3.5 Identify Input Purpose

Geen permanent zichtbare instructie

In het formulier staat een invoerveld "Geboortedatum" met een plaatshouder die het vereiste formaat "dd-mm-jjjj" aangeeft. Een invoerveld moet altijd een permanent zichtbare instructie hebben die aangeeft hoe het moet worden ingevuld. Een placeholder kan dit doel niet dienen omdat deze verdwijnt als de gebruiker begint met typen. Een invoerveld zonder zichtbare instructie kan veel groepen bezoekers in verwarring brengen, omdat ze misschien niet weten welk formaat wordt verwacht in de invoer. Voeg een instructie toe voor het veld dat altijd zichtbaar is.

Een soortgelijk probleem doet zich voor bij het invoerveld "Wat is uw uurtarief in betalende zaken?," dat de placeholder-tekst "Uurtarief inclusief BTW" bevat. De placeholder geeft informatie over het opnemen van BTW, maar deze informatie staat niet in de instructie boven het veld. Voeg deze informatie toe aan het label toe.

Voldoet niet aan SC 3.3.2 Labels or Instructions

Informatie verdwijnt na het inzoomen

Wanneer deze pagina wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 en wordt ingezoomd tot 400%, is een deel van de tekst in de placeholder-tekst in bijna alle velden niet zichtbaar. Deze placeholder-teksten bevatten informatie die belangrijk is en niet permanent boven het invoerveld zichtbaar is. Dit kan worden opgelost door deze informatie permanent op de pagina te plaatsen.

Voldoet niet aan SC 1.4.10 Reflow

Tussenkopjes missen de juiste markering

In de zijkolom, onder het kopje "Toelichting bij affiniteitsgebieden" staan affiniteitsgebieden. Elk gebied heeft een kopje, bijvoorbeeld “Arbeid,” “Huur M200, "Zakelijke conflicten," en anderen. Het strong-element wordt gebruikt als alternatief voor koppen. Verwijder het strong-element en gebruik het <h3>-element om een blinde bezoeker dezelfde structuur te geven.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 Info and Relationships

Jonge sociaal advocaten verlaten steeds vaker het vak

Link naar de pagina Jonge sociaal advocaten verlaten steeds vaker het vak

Logo geen volledig tekstalternatief

Onder de kop “Jonge sociaal advocaten verlaten...” staat een logo. De volledige tekst van het logo is “kenniscentrum systeem gesubsidieerde rechtsbijstand.” Het tekstalternatief is “logo kenniscentrum_totale naam.”

In het tekstalternatief staat dus niet alle tekst die in het logo te zien is. Dit moet wel, zodat bezoekers die het plaatje niet kunnen zien, ook precies weten wat er staat. Voeg een alt-tekst toe die de volledige tekst van het logo bevat.

Voldoet niet aan SC 1.1.1 Non-text Content