Advies- en onderzoeksbureau in digitale toegankelijkheid | properaccess.nl | 06-28742275 | contact@properaccess.nl

Contentonderzoek digitale toegankelijkheid van website iburgerzaken.s-hertogenbosch.nl

Onderzocht door
Ivan and Julia van Proper Access
In opdracht van
Gemeente 's-Hertogenbosch
Leverancier techniek
iBurgerzaken
Conformiteitsdoel
WCAG 2.2, Level AA
Methodologie
WCAG-EM
Datum
13 dec 2024

Samenvatting

De content van de website iburgerzaken.s-hertogenbosch.nl is onderzocht in week 50 van 2024. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM.

Resultaat

In dit onderzoek van content zijn 33 succescriteria onderzocht.

Beoordeling SC
Voldoet of nvt 30
Voldoet niet 3
Totaal 33

In dit rapport zijn de beschrijvingen van de succescriteria verkort. Volledige beschrijvingen zijn te vinden in de WCAG-documentatie. We bieden bij elk succescriterium ook een algemene toelichting. Hoewel de WCAG-norm voldoende duidelijkheid biedt voor gedegen onderzoek, kan de beoordeling van succescriteria op detailniveau in de toekomst veranderen. Zo kan iets dat nu wordt afgekeurd, bij een volgend onderzoek worden goedgekeurd en andersom.

Dit rapport bevat slechts voorbeelden van geconstateerde problemen; het biedt geen volledig overzicht. Omdat het onderzoek op een steekproef is gebaseerd, kan het zijn dat bepaalde problemen niet worden gedetecteerd. Deze kunnen echter bij een volgend onderzoek aan het licht komen. Bij het doorvoeren van verbeteringen moet men er rekening mee houden dat er nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Toelichting bij dit rapport

Doel van dit rapport

Dit onderzoek geeft een overzicht van de mate waarin de website momenteel voldoet aan de WCAG 2.2, niveau A en AA. WCAG, oftewel Web Content Accessibility Guidelines, zijn internationale richtlijnen voor de toegankelijkheid van webinhoud. Deze richtlijnen zijn opgedeeld in vier principes: Waarneembaar, Bedienbaar, Begrijpelijk en Robuust, elk met specifieke meetbare succescriteria.

Testproces

Dit onderzoek is uitgevoerd volgens de WCAG-EM methodologie. Het volgende proces is daarbij gebruikt:

  • vaststellen wat binnen en buiten scope valt
  • vaststellen gebruikte technologieën
  • samenstellen sample (steekproef)
  • onderzoek van de sample
  • beschrijven van gevonden issues

Het onderzoek omvat alle eisen uit de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549 en WCAG 2.2.

Het grootste deel van het onderzoek is een handmatig proces. Voor een deel van de criteria wordt ter ondersteuning gebruik gemaakt van automatische tools, zoals axe-core en Chrome Developer Tools.

Kleine letters

Omdat het onderzoek gebaseerd is op een steekproef, kan het zijn dat bepaalde problemen onopgemerkt blijven en bij een volgend onderzoek anders worden geëvalueerd. De steekproef vertegenwoordigt alle content op het getoetste domein Het onderzoek biedt een momentopname; bij het doorvoeren van verbeteringen kunnen nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan.

De beoordeling per criterium is gebaseerd op falsificatie: "voldoet" betekent dat we geen redenen hebben gevonden om het als "voldoet niet" te beoordelen.

Voor elk probleem geven we maximaal drie voorbeelden. Het is mogelijk dat hetzelfde probleem op meerdere plaatsen voorkomt. Gebruik dit rapport als een blueprint om alle delen van de website te controleren.

Scope

Pagina's

Scope:

  • Alle pagina's op de website iburgerzaken.s-hertogenbosch.nl

Ondersteuning

De onderzochte website zou minimaal moeten kunnen worden gebruikt in de volgende browsers en hulptechnologieën:

  • Mozilla Firefox, version 130
  • Google Chrome, version 130
  • Apple Safari, version 17
  • NVDA schermlezer in combination with Firefox
  • VoiceOver schermlezer in combination with Safari
  • Andere gangbare browsers en hulpapparatuur

Gebruikte technologieën

De onderzochte maakt gebruik van de volgende technologieën:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • WAI-ARIA
  • SVG

Steekproef

Bevindignen per pagina

Issues die op elke pagina voorkomen

Onvoldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond

Op alle pagina's staat witte tekst op een beige achtergrond of andersom, zoals bij "Omzetting geregistreerd partnerschap". De kleurcontrastratio is te laag: 3:1. Omdat deze tekst kleiner is dan 24 px en niet vetgedrukt, moet het contrast minimaal 4,5:1 zijn.

Voldoet niet aan SC 1.4.3 - Contrast (Minimum)

Onvoldoende contrast bij oranje knoppen

Op alle pagina's zijn oranje knoppen te vinden met witte tekst, zoals "DigiD". De kleurcontrastratio is te laag: 3,6:1. Omdat deze tekst kleiner is dan 24 px en niet vetgedrukt, moet het contrast minimaal 4,5:1 zijn.

Voldoet niet aan SC 1.4.3 - Contrast (Minimum)

Onvoldoende contrast bij knoppen in sliders

Op alle pagina's bevinden zich sliders met afbeeldingen. Wanneer je de muis over de afbeeldingen beweegt, verschijnen knoppen met witte tekst, zoals "Volgende afbeelding" en "Vorige afbeelding", op een kleurrijke achtergrond. De kleurcontrastratio is te laag: 2,1:1. Omdat deze tekst kleiner is dan 24 px en niet vetgedrukt, moet het contrast minimaal 4,5:1 zijn.

Voldoet niet aan SC 1.4.3 - Contrast (Minimum)

Koptekst markering ontbreekt

De volgende tekst is niet gemarkeerd als koptekst: "Persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP)". Blinde bezoekers hebben niets aan een (tussen)kop die er wel uitziet als kop, maar die niet als kop is gemarkeerd. Via de koppen op een pagina kunnen gebruikers van hulpsoftware de inhoud scannen of snel naar een bepaalde sectie navigeren. Maar dat kan alleen als de kop ook echt in de code staat. Zijn koppen alleen visueel als kop vormgegeven (bijvoorbeeld vetgedrukt), maar niet in de code gemarkeerd? Dan ontstaat nog een ander probleem. De structuur van de informatie in de code wijkt dan namelijk af van de visuele structuur. Dit kan voorkomen worden door koppen altijd te markeren met het juiste HTML-element, op het juiste kopniveau: h1, h2, h3, h4, h5 of h6. Meestal is dit niveau instelbaar via de content-editor in het CMS. De HTML-code voor de kop wordt dan automatisch toegepast.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 - Info and Relationships

Onvoldoende contrast bij processtappen

Onder de koptekst bevinden zich processtappen. Bij inzoomen worden deze stappen weergegeven als grijze stippen op een lichtgrijze achtergrond. De kleurcontrastratio is te laag: 2,7:1. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn.

Voldoet niet aan SC 1.4.11 - Non-text Contrast

Onjuiste toegankelijkheidsinstellingen bij sliderlinks

Op alle pagina's waar een slider staat, zijn interactieve elementen in de slider verborgen voor de schermlezer. Onderaan de slider staan links in de vorm van stippen. Deze links zijn verborgen met de attributen aria-hidden="true" en role="presentation". Gebruik deze attributen daarom niet bij informatieve elementen.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 - Info and Relationships

Een th-cel in tabel is leeg

In alle diensten staat onderaan de pagina een tabel. Een van de th-cellen bevat geen inhoud. In een gegevenstabel moeten de koppen van rijen of kolommen in th-elementen staan, zodat schermlezers de relatie tussen de koppen en de bijbehorende gegevens begrijpen. Lege th-cellen geven indruk dat inhoud ontbreekt. Vul de th-cellen met tekst of verander ze in een td-element, dat wel leeg mag zijn.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 - Info and Relationships

Onjuiste structuur van dt- en dd-elementen in een definitielijst

In alle diensten staat onderaan de pagina een tabel. In een van de cellen (onder "Naam") worden de elementen <dt> en <dd> gebruikt. Deze elementen horen echter binnen een bovenliggend dl-element te staan. Het ontbreken van een dl-element zorgt voor een incorrecte structuur, wat kan leiden tot problemen met semantiek en toegankelijkheid. Voeg een omringend dl-element toe om de structuur te corrigeren.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 - Info and Relationships