Advies- en onderzoeksbureau in digitale toegankelijkheid | properaccess.nl | 06-28742275 | contact@properaccess.nl

Onderzoek digitale toegankelijkheid van website www.bestpracticesleidraad.nl

Onderzocht door
Ivan and Julia van Proper Access
In opdracht van
Raad voor Rechtsbijstand
Leverancier techniek
Iprox
Conformiteitsdoel
WCAG 2.2, Level AA
Methodologie
WCAG-EM
Datum
6 december 2024

Samenvatting

De website https://www.bestpracticesleidraad.nl is onderzocht tussen 1 en 6 december 2024. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM.

Resultaat

In dit onderzoek zijn 55 succescriteria onderzocht.

Beoordeling SC
Voldoet of nvt 38
Voldoet niet 17
Totaal 55

In dit rapport zijn de beschrijvingen van de succescriteria verkort. Volledige beschrijvingen zijn te vinden in de WCAG-documentatie. We bieden bij elk succescriterium ook een algemene toelichting. Hoewel de WCAG-norm voldoende duidelijkheid biedt voor gedegen onderzoek, kan de beoordeling van succescriteria op detailniveau in de toekomst veranderen. Zo kan iets dat nu wordt afgekeurd, bij een volgend onderzoek worden goedgekeurd en andersom.

Dit rapport bevat slechts voorbeelden van geconstateerde problemen; het biedt geen volledig overzicht. Omdat het onderzoek op een steekproef is gebaseerd, kan het zijn dat bepaalde problemen niet worden gedetecteerd. Deze kunnen echter bij een volgend onderzoek aan het licht komen. Bij het doorvoeren van verbeteringen moet men er rekening mee houden dat er nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Toelichting bij dit rapport

Doel van dit rapport

Dit onderzoek geeft een overzicht van de mate waarin de website momenteel voldoet aan de WCAG 2.2, niveau A en AA. WCAG, oftewel Web Content Accessibility Guidelines, zijn internationale richtlijnen voor de toegankelijkheid van webinhoud. Deze richtlijnen zijn opgedeeld in vier principes: Waarneembaar, Bedienbaar, Begrijpelijk en Robuust, elk met specifieke meetbare succescriteria.

Testproces

Dit onderzoek is uitgevoerd volgens de WCAG-EM methodologie. Het volgende proces is daarbij gebruikt:

  • vaststellen wat binnen en buiten scope valt
  • vaststellen gebruikte technologieën
  • samenstellen sample (steekproef)
  • onderzoek van de sample
  • beschrijven van gevonden issues

Het onderzoek omvat alle eisen uit de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549 en WCAG 2.2.

Het grootste deel van het onderzoek is een handmatig proces. Voor een deel van de criteria wordt ter ondersteuning gebruik gemaakt van automatische tools, zoals axe-core en Chrome Developer Tools.

Kleine letters

Omdat het onderzoek gebaseerd is op een steekproef, kan het zijn dat bepaalde problemen onopgemerkt blijven en bij een volgend onderzoek anders worden geëvalueerd. De steekproef vertegenwoordigt alle content op het getoetste domein Het onderzoek biedt een momentopname; bij het doorvoeren van verbeteringen kunnen nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan.

De beoordeling per criterium is gebaseerd op falsificatie: "voldoet" betekent dat we geen redenen hebben gevonden om het als "voldoet niet" te beoordelen.

Voor elk probleem geven we maximaal drie voorbeelden. Het is mogelijk dat hetzelfde probleem op meerdere plaatsen voorkomt. Gebruik dit rapport als een blueprint om alle delen van de website te controleren.

Scope

Pagina's

Scope:

  • Alle pagina's op de website https://www.bestpracticesleidraad.nl

Ondersteuning

De onderzochte website zou minimaal moeten kunnen worden gebruikt in de volgende browsers en hulptechnologieën:

  • Mozilla Firefox, version 130
  • Google Chrome, version 130
  • Apple Safari, version 17
  • PAC software to test PDF
  • NVDA schermlezer in combination with Firefox
  • VoiceOver schermlezer in combination with Safari
  • Andere gangbare browsers en hulpapparatuur

Gebruikte technologieën

De onderzochte maakt gebruik van de volgende technologieën:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • WAI-ARIA
  • SVG
  • PDF

Steekproef

Bevindignen per pagina

De homepagina

Geen bevindingen

De zoekresultaten

Link naar pagina: Zoekresultaten

Op deze pagina bevindt zich een zijbalk met navigatie waarin secties met ingeklapte inhoud te vinden zijn. Knoppen met pijliconen openen en sluiten deze ingeklapte inhoud. Momenteel hebben alle knoppen dezelfde naam: “Openklappen” in de gesloten staat en “Dichtklappen” in de geopende staat, ongeacht hun functie. Deze knoppen hebben echter verschillende functionaliteiten, afhankelijk van de sectie die ze bedienen. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers van schermlezers, omdat het onduidelijk is welke actie elke knop uitvoert. De tekst op een knop moet de specifieke functie van die knop beschrijven en betekenisvol zijn. Om verwarring te voorkomen, moeten knoppen unieke beschrijvingen krijgen. Een mogelijke oplossing is om de tekst “Openklappen” of “Dichtklappen” aan te vullen met de naam van de sectie waarop de knop betrekking heeft.

Bijvoorbeeld:

  • “Openklappen [Sectienaam]”
  • “Dichtklappen [Sectienaam]”

Deze extra informatie kan visueel verborgen worden voor gebruikers zonder hulpmiddelen, maar blijft toegankelijk voor schermlezers. Dit zorgt ervoor dat de functionaliteit van de knoppen duidelijk en begrijpelijk is voor alle gebruikers. pijlen

Dezelfde problemen doen zich voor op alle pagina’s waar een zijbalk met navigatie staat.

Voldoet niet aan SC 2.4.6 - Headings and Labels

Op de pagina bevindt zich een skiplink, maar deze werkt niet correct. Wanneer de link wordt geactiveerd, gaat de focus niet naar de unieke inhoud, maar wordt een nieuwe pagina geladen en zijn alle zoekresultaten gewist. Er moet een manier zijn om herhalende content die op elke pagina staat over te slaan, zoals het navigatiemenu en andere elementen die op meerdere pagina’s terugkomen. Hiervoor wordt een skiplink gebruikt. Daarmee kunnen bezoekers vaste blokken met herhalende inhoud overslaan. Een skiplink moet de eerste link op de pagina zijn. Deze link mag verborgen zijn, maar moet zichtbaar worden zodra hij focus krijgt. Zorg dat de skiplink werkt.

Voldoet niet aan SC 2.4.1 - Bypass Blocks

In de zijbalk bevindt zich een zoekveld waarvan de contrastratio tussen de paarse randkleur en de lichtpaarse achtergrondkleur van de pagina slechts 1,4:1 is. Dit voldoet niet aan aan de minimale vereiste contrastratio van 3,0:1 voor interactieve elementen. Om de toegankelijkheid te verbeteren, moet de randkleur van het inputveld worden aangepast zodat deze een minimale contrastratio van 3,0:1 heeft met de achtergrondkleur van de sectie waarin het zich bevindt. Dit kan worden bereikt door het kiezen van een donkerdere tint voor de randkleur. Hetzelfde probleem komt voor op alle pagina’s met een zijbalk. zoekbalk

Voldoet niet aan SC 1.4.11 - Non-text Contrast

Over deze leidraad

Link naar pagina: Over deze leidraad

Onder de koppen “Historie van de Leidraad” en “Tekstuele keuzes” staan links met de teksten “[1]”, “[2]” en verder. Het doel van deze links is echter niet duidelijk, omdat de linkteksten niet goed aangeven waar ze naartoe leiden. Om de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, moeten linkteksten beschrijvend en betekenisvol zijn. Ze moeten de gebruiker duidelijk maken waar de link naartoe leidt of wat de bestemming of inhoud is. Een oplossing is om de linkteksten aan te vullen met de naam van de bron of een beschrijving van de inhoud waar de link naartoe verwijst.

Bijvoorbeeld:

  • In plaats van “[1]”, gebruik: “Bron 1: Geschiedenis van de Leidraad”.
  • In plaats van “[2]”, gebruik: “Tekstuele keuzes: Toelichting”.

Dit maakt het voor alle gebruikers, inclusief mensen die schermlezers gebruiken, duidelijk wat het doel van elke link is.

Voldoet niet aan SC 2.4.4 - Link Purpose (In Context)

De voetnootlinks onder de koppen “Historie van de Leidraad” en “Tekstuele keuzes” openen een pop-upvenster. Wanneer een bezoeker dit venster sluit door op de knop met een kruisje te drukken, springt de focus echter terug naar het begin van de pagina in plaats van naar het volgende element. Dit is geen logische volgorde van focus en kan verwarrend zijn voor gebruikers, vooral voor mensen die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie of schermlezers. Om de toegankelijkheid te verbeteren, moet de focus na het sluiten van het pop-upvenster worden verplaatst naar een logische plek.

Dit kan bijvoorbeeld:

  • Terug naar de link die het pop-upvenster heeft geopend, zodat de gebruiker gemakkelijk verder kan navigeren.
  • Naar het eerstvolgende interactiepunt op de pagina, afhankelijk van de context.

Dit zorgt voor een intuïtieve en consistente navigatie-ervaring voor alle gebruikers.

Dit probleem komt op andere pagina’s voor.

Voldoet niet aan SC 2.4.3 - Focus Order

Uitnodigen eerste gesprek

Link naar pagina: Uitnodigen eerste gesprek

Onder de kop “Het kennismakingsgesprek” staat een informatieve afbeelding. De informatie in deze afbeelding is echter niet toegankelijk voor blinde bezoekers.

Voor complexe afbeeldingen, zoals infographics of schema’s, moet de inhoud toegankelijk worden gemaakt door het bieden van twee tekstalternatieven:

Een korte beschrijving (alt-tekst): deze beschrijving moet bondig zijn en aangeven waar de lange beschrijving te vinden is. Bijvoorbeeld: “Schema kennismakingsgesprek, gedetailleerde uitleg volgt onder de afbeelding.”

Een lange beschrijving: deze kan op verschillende manieren worden aangeboden:

  • Als tekst direct op de pagina, bijvoorbeeld onder de afbeelding.
  • Als een link naar een aparte pagina met de volledige uitleg.
  • Als een downloadbaar bestand, zoals een PDF, waarin de inhoud uitgebreid wordt beschreven.

Deze aanpak zorgt ervoor dat alle gebruikers, inclusief mensen met een visuele beperking, toegang hebben tot de informatie in de afbeelding. Zorg ervoor dat beide beschrijvingen volledig en duidelijk zijn, en sluit aan bij de context van de pagina.

In deze situatie is het plaatsen van de tekst uit de afbeelding direct op de pagina is de beste oplossing. Zie ook de volgende alinea.

Ditzelfde probleem is te zien op de volgende pagina's:

Voldoet niet aan SC 1.1.1 - Non-text Content

Onder de kop “Het kennismakingsgesprek” bevindt zich een complexe afbeelding met ingesloten tekst. Een tekst die onderdeel is van een afbeelding is ontoegankelijk voor vele groepen bezoekers. Het is beter om deze tekst als gewone tekst op de pagina te plaatsen. Dan kunnen mensen die slechtziend zijn de teksteigenschappen aanpassen, zodat het beter leesbaar is voor hen. Dat kan nu niet, omdat de tekst in een afbeelding staat.

Voldoet niet aan SC 1.4.5 - Images of Text

PDF Uitspraak van de voorzieningenrechter in de zaak tussen

Link naar de pagina: Bron PDF

Link PDF

Het PDF-document heeft geen titel. Elk PDF-document moet een titel bevatten die een korte beschrijving geeft van de inhoud van het bestand. Dit is vooral belangrijk voor gebruikers van schermlezers om hen te helpen beter te navigeren tussen verschillende documenten. De titel kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen van het PDF-bestand en moet ook zo worden geconfigureerd dat deze in de titelbalk wordt weergegeven in plaats van de bestandsnaam, wat nu het geval is.

Voldoet niet aan SC 2.4.2 - Page Titled

In de meta data van het PDF-document is de taal niet ingesteld. De taal hoort ingesteld te worden, zodat hulpsoftware de informatie uit het bestand met de juiste uitspraakregels kan worden voorgelezen. Dit kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen.

Voldoet niet aan SC 3.1.1 - Language of Page

Het PDF-document heeft geen codes en daardoor is voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 - Info and Relationships

PDF Uitspraak van de enkelvoudige kamer op het om proceskostenveroordeling in de zaak tussen

Link naar bronpagina

Link PDF

Het PDF-document heeft geen titel.

Voldoet niet aan SC 2.4.2 - Page Titled

In de meta data van het PDF-document is de taal niet ingesteld.

Voldoet niet aan SC 3.1.1 - Language of Page

Het PDF-document heeft geen codes en daardoor is voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren.

Voldoet niet aan SC 1.3.1 - Info and Relationships