Op de pagina's van de website staan geen skiplinks. Er moet een manier zijn om delen van een pagina over te slaan, zoals het navigatiemenu en andere elementen die op meerdere pagina’s terugkomen. Hiervoor wordt een skiplink gebruikt. Daarmee kunnen bezoekers vaste blokken met herhalende inhoud overslaan. Een skiplink moet de eerste link op de pagina zijn. Deze link mag verborgen zijn, maar moet zichtbaar worden zodra hij focus krijgt. Voeg een skiplink toe waarmee bezoekers herhalende delen van de pagina over kunnen slaan.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.1 - Bypass Blocks)
Het logo
In de linkerbovenhoek staat een logo. Het alt-attribuut is leeg. Door het leeglaten van het alt-attribuut wordt de afbeelding verborgen voor de schermlezer. Het is belangrijk om deze informatieve afbeelding een tekstalternatief te geven om te zorgen voor een volledige en accurate representatie van de afbeelding voor gebruikers die vertrouwen op schermlezers. Herhaal de zichtbare tekst van het logo “Raad voor Rechtsbijstand” in het alt-attribuut.
(Voldoet niet aan: SC 1.1.1 - Non-text content)
Het logo werkt als een link. Deze link heeft geen linkdoel. Het logo is een link, maar er is geen tekst die het doel van de link beschrijft. Hierdoor weten gebruikers van hulpsoftware niet naar welke pagina of inhoud de link leidt. Dit kan opgelost worden door een alt-tekst aan de afbeelding van het logo toe te voegen, of een tekst die alleen zichtbaar is voor schermlezers, zoals een aria-label.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.4 - Link Purpose (In Context))
De zichtbare tekst van het logo is "Raad voor Rechtsbijstand". Deze tekst maakt geen deel uit van de toegankelijke naam. Dit logo fungeert als een link, maar de zichtbare tekst van het logo komt niet overeen met de toegankelijkheidsnaam van de link. Hierdoor is de link niet goed toegankelijk voor stemgestuurde systemen. Zorg ervoor dat de zichtbare tekst in de toegankelijkheidsnaam voorkomt, het liefst vooraan.
(Voldoet niet aan: SC 2.5.3 - Label in Name)
Het logo werkt als een link. Deze link heeft geen toegankelijke naam. De link heeft geen toegankelijke naam. Daardoor is de bestemming van de link onbekend voor bezoekers die een schermlezer gebruiken. Geef de link een toegankelijke naam die het doel of de functie van de link beschrijft.
(Voldoet niet aan: SC 4.1.2 - Name, Role, Value)
Welkom knop (gebruikersaccount)
In de rechterbovenhoek staat een knop "Welkom ...". Deze knop heeft geen juiste rol. Elk HTML-element heeft een rol, dat wil zeggen een verzameling kenmerken, eigenschappen en methoden om informatie van en/of naar de gebruiker over te brengen. In wezen definieert de rol wat het element is. Schermlezers en andere ondersteunende technologieën moeten de rol van elk element op de webpagina kennen om er op een intelligente manier mee te kunnen interageren, en ze moeten de rol aan de gebruiker kunnen communiceren. Hetzelfde probleem wordt waargenomen bij de zogenaamde hamburgerknop die verschijnt als de pagina op een klein scherm wordt bekeken.
(Voldoet niet aan: SC 4.1.2 - Name, Role, Value)
De knop "Welkom ..." dient om een submenu te openen. De status van deze inhoud kan niet worden bepaald door de schermlezer. Wanneer een knop extra content kan tonen of verbergen, moet de status, of het getoond of verborgen is, door hulpsoftware kunnen worden bepaald. Dit kan worden gedaan door een aria-expanded attribuut toe te voegen. Aria-expanded werkt alleen op knoppen wanneer de focus op deze knop blijft. Als de focus verplaatst wordt, moet er een verborgen tekst gebruikt worden. Hetzelfde probleem wordt waargenomen bij de zogenaamde hamburgerknop die verschijnt als de pagina op een klein scherm wordt bekeken. Er is geprobeerd om het aria-expanded attribuut toe te voegen aan het div-element dat niet interactief is. Het aria-expanded attribuut kan echter wel worden toegepast op interactieve elementen.
(Voldoet niet aan: SC 4.1.2 - Name, Role, Value)
De kleur van de knop tekst "Welkom ..." is grijs (#979797
). De kleur van de achtergrond is wit (#FFFFFF
). De kleurcontrastverhouding is te laag: 2,9:1. Het contrast moet minstens 4,5:1 zijn.
De knop "Welkom ..." opent het submenu met de links. De teksten van de links zijn grijs (#979797
) op de lichtblauwe (#E0E7ED
) achtergrond. Het contrast is 2,3:1. Dit moet minstens 4,5:1 zijn.
Zie ook de tekst "AFAS Profit 3" die hetzelfde probleem heeft.
In het submenu staat een knop "Uitloggen". De tekst van de knop is lichtblauw (#E0E7ED
) op de donkerblauwe (#6C8B9A
) achtergrond. Het kleurcontrast is te laag: 2,9:1. Het contrast moet minstens 4,5:1 zijn.
(Voldoet niet aan: SC 1.4.3 - Contrast (Minimum)
De knop "Welkom ..." bevat een pijlafbeelding. Deze informatieve afbeelding heeft een te laag contrast ten opzichte van de achtergrond: 2,9:1. Dit moet minstens 3,0:1 zijn.
(Voldoet niet aan: SC 1.4.11 - Non-text Contrast)
De knop "Welkom ..." kan niet worden geactiveerd met alleen het toetsenbord. Wijzig de functionaliteit van de knop zodat deze met een toetsenbord kan worden bediend.
Zorg ervoor dat de knop en het submenu dat wordt geopend, kunnen worden bediend met het toetsenbord. Daarnaast moet de focus beperkt worden tot het submenu om ervoor te zorgen dat de focus niet weggaat totdat het submenu wordt gesloten.
Zie ook de zogenaamde hamburgerknop die verschijnt als de pagina wordt bekeken op een klein scherm. Deze kan niet worden geactiveerd met de spatiebalk of de entertoets.
(Voldoet niet aan: SC 2.1.1 - Keyboard)
De knop "Welkom ..." opent een submenu. Het submenu staat in de HTML onderaan de pagina. De knop gebruikt echter niet het vereiste attribuut om hem te koppelen aan het submenu. Hierdoor kunnen hulptechnologieën niet identificeren welk element door de knop wordt bestuurd. De mogelijke oplossing is om het aria-controls-attribuut toe te voegen aan de knop, met verwijzing naar de ID van het submenu dat wordt bestuurd. Andere oplossingen zijn mogelijk.
(Voldoet niet aan: SC 1.3.1 - Info and Relationship)
De knop "Welkom ..." opent een submenu. Hoewel de relatie tussen de knop en het submenu visueel duidelijk is, wordt deze relatie niet weerspiegeld in de HTML-structuur. In de code staat het submenu aan het einde van het DOM en zijn de knop en het submenu op geen enkele manier met elkaar verbonden. Hierdoor is de volgorde niet zinvol.
(Voldoet niet aan: SC 1.3.2 - Meaningful Sequence)
In het submenu "Welkom ..." horen de volgende links visueel bij elkaar: "Persoonlijke gegevens", "Accountbeveiliging" en "Organisatie kiezen". Deze relatie ontbreekt in de HTML. Als het voor een ziende bezoeker duidelijk is dat een groep links bij elkaar hoort, dan moet die structuur ook in de HTML-code aanwezig zijn. Neem de elementen bijvoorbeeld op in een ul- of ol-element. Hetzelfde probleem wordt waargenomen bij de navigatie hyperlinks in het mobiele menu dat wordt geopend met de zogenaamde hamburgerknop wanneer de pagina op een klein scherm wordt bekeken.
(Voldoet niet aan: SC 1.3.1 - Info and Relationship)
De menuknop (drie horizontale streepjes)
Als de website op een klein scherm wordt bekeken, verschijnt de zogenaamde hamburgermenuknop. Deze menuknop heeft een toegankelijke naam "Menu". Als je op deze knop klikt, blijft de toegankelijke naam ongewijzigd. Het is belangrijk om de naam bij te werken om de nieuwe functie van de knop nauwkeurig te beschrijven. Als de functie verandert, moet de toegankelijke naam ook veranderen. In dit geval zou "Sluit menu" geschikter zijn.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.6 - Headings and Labels)
Wanneer de pagina wordt bekeken op een klein scherm en een bezoeker door de pagina navigeert met het toetsenbord, is de volgorde van focus niet logisch. De hamburgerknop krijgt als laatste focus na alle interactieve elementen op de pagina.
Wanneer met het toetsenbord focusbare onderdelen niet in een logische volgorde focus ontvangen, worden mensen met mobiliteitsbeperkingen, leesstoornissen en een verminderd gezichtsvermogen hierdoor beïnvloed. De focusvolgorde van het toetsenbord moet logisch en consistent zijn met de lay-out van de content. De presentatie of wijziging van content op het scherm kan vereisen dat de gebruiker interactie heeft met, of op zijn minst aandacht schenkt aan, de nieuwe of gewijzigde content. Een logische focusvolgorde en logisch focusbeheer maken de interactie met de content voorspelbaar voor mensen die afhankelijk zijn van een toetsenbord om ermee te werken.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.3 - Focus Order)
Als de pagina op een klein scherm wordt bekeken, opent de hamburgerknop het mobiele menu. Dergelijke dialoogvensters vereisen een specifieke afhandeling voor toetsenbordfocus. Terwijl het dialoogvenster actief is, moet de toetsenbordfocus in het dialoogvenster blijven en niet op de onderliggende pagina terechtkomen. Momenteel is focusbeheer niet correct geïmplementeerd. Dit kan worden opgelost door de focus tot het menu te beperken totdat de bezoeker het menu heeft afgesloten door het klikken op de sluitknop of ESC-toets. Een andere oplossing is het automatisch laten sluiten van het menu wanneer de focus het menu verlaat.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.3 - Focus Order)
Wanneer de pagina op een klein scherm wordt bekeken en het mobiele menu is geopend, bedekt dit menu de interactieve elementen op de onderliggende pagina. Deze elementen kunnen focus krijgen terwijl ze onzichtbaar zijn, wat een probleem veroorzaakt voor bezoekers die met een toetsenbord navigeren. De focus mag niet worden bedekt door andere elementen, omdat dit verwarring en navigatieproblemen oplevert voor bezoekers die afhankelijk zijn van toetsenbord- of schermlezernavigatie. Om dit probleem op te lossen, moet ervoor worden gezorgd dat de onderliggende interactieve elementen geen focus kunnen krijgen wanneer het mobiele menu is geopend.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.11 - Focus Not Obscured (Minimum))
Als de website op een klein scherm wordt bekeken, is er een hamburgermenuknop. Deze opent het mobiele menu. In het menu staat een knop met een tandwielpictogram. De achtergrondkleur van deze knop verandert om de focus aan te geven. Dit gebruik van kleur als de enige manier om informatie over de focuslocatie te geven is ontoereikend.
(Voldoet niet aan: SC 1.4.1 - Use of Color)
De toegankelijke naam van de knop met het tandwielpictogram is "Instellingen". De knop dient echter om te schakelen tussen het hoofdnavigatiemenu en het gebruikersaccountmenu.
Deze toegankelijke naam geeft onvoldoende informatie over de functie van deze knoppen.
(Voldoet niet aan: SC 2.4.6 - Headings and Labels)
Wanneer het mobiele menu wordt geopend, wordt het hoofdnavigatiemenu weergegeven. Als de bezoeker op de knop met het tandwielpictogram klikt, wordt het gebruikersaccountmenu weergegeven. In het gebruikersaccountmenu staat een link met de tekst "Uitloggen". In de HTML heeft dit element een href-attribuut, maar geen a-element. Als gevolg daarvan heeft deze link geen juiste rol.
(Voldoet niet aan: SC 4.1.2 - Name, Role, Value)